24. 01. 2014.

Spain for Christimas


Strelovod, 8c. Mišja peč
Jesenski dio sezone uglavnom smo posvetili penjanju u prirodi. Najviše smo se motali oko Mišje peči gdje je Borna radio na nekim težim projektima a u međuvremenu je popeo i svoj prvi smjer ocjene 8b+ ( Marjetica ). Bilo je tu i drugih destinacija i smjerova, ali i natjecanja. Na Prvenstvu Hrvatske u Splitu u disciplini težinsko Borna je osvojio drugo mjesto u svojoj kategoriji Youth A ( nakon što su on i Vito Mužević popeli sve smjerove u kvalifikacijama i finalu, odlučivalo je vrijeme). No Borna je nastupio i u seniorskoj konkurenciji i odnio titulu državnog prvaka kao najmlađi dosad.






  Kraj godine namijenili smo odlasku u Španiju i penjalištima Margalef i Siurana. Pridružuju se   slovenci Anže Peharc i Tim Unuk sa ocem.

Absolut , 8a+ , Margalef
Smjestili smo se u kampu u Ulldemolinsu i svakodnevno vozili na penjanje.Prva tri dana penjalo se u različitim sektorima penjališta Siurana. Samo penjalište je ogromno , sektora mnogo, a smjerova još više. Ipak na kraju smo bili dojma da Siurana i nije baš tako dobra. Istina tu je sektor El Pati sa znanim smjerovima poput La Ramble i raznim 9a i sl, no opremljenost ponekih smjerova na penjalištu razočarava: veliki razmaci i slaba sidrišta. Ocjene su da si nebi neko mislio tvrde ( ne kao npr. Rodellar ).




Prvi dan na penjalištu smo bili kratko te je Borna uspio na pogled u smjeru 7b+ Mandragora.
Slijedeći dan penjalo se u sektoru La Olla gdje na sajt padaju : El Corridor del Muerte 7b, Bistec de Biceps 7b+ i na kraju Ya s Vale 7c.  Bilo je i drugih pokušaja. Dan kasnije na redu je sektor Can Pigi Pugi gdje na flash penje smjer Siouxie 7c+. Taj dan ulazilo se na pogled i u neke teže stvari ali nije išlo.
Zona 30, 8b , Margalef

 Slijedi dan odmora i razgledavanje Barcelone.
Nakon toga penjali smo isključivo u Margalefu koji nas je oduševio. Smjerovi svih dužina, težina i nagiba. Prevladavaju rupice za razliku od Siurane gdje su krimpovi u velikoj većini.
Bornu se najviše dojmio sektor El Laboratori sa kraćim , vrlo prevjesnim i zahtjevnim smjerovima koji traže snagu i izdržljivost u snazi. Taj se dan raspametio jer slijede : ??  7b+ na pogled, Voladerum 7c na pogled, Miguel el Casero 7c+ sec go, Absolut 8a+, i na kraju La Bombi 8b sec go !
Dan kasnije ponovo Laboratori i rad na projektima te Tsunami 7c na pogled. Vrijeme nam ne ide na ruku jer je dosta hladno i vjetrovito što nismo očekivali, ali ajde svi su tu pa trpimo i mi.
Slijedi fenomenalan sektor Raco de Espadellas sa do 30 m dugim prekrasnim smjerovima i još boljim pogledom na okolicu. I taj dan je Borna raspoložen. Nakon uobičajenih 7a za zagrijotku slijedi: Amb Pal no dona Pal 7b na poged, Corporacio Antiestetica 7c na pogled, Oki 7c+ na pogled, Telemaster 8a te Transilvania 8a sec go.

Raco de Espadellas

Nakon Španije uslijedio je odmor te kratki odlazak na Osp. Riješeni su: Sonce v očeh 8a+ te Hobit 7c OS, Pasja radost 7b+ OS, Bula 7b+ flash.
Od sredine siječnja započele su pripreme za novu sezonu i trenutno su u toku teški treninzi u dvorani.




 










7c , on sight
EN
End of 2013  Borna was mainly climbing outside. He was climb in Kotecnik and Misja pec where he was climbed Marjetica 8b+, and work on some even harder projects. Also he was participated on Croatian championship in Split where he was take first place in seniors category as youngest ever in Croatia, and become Croatian champion.
End of the year together with young Slovenians Tim Unuk and Anze Peharc he visited Spain and climb in Siurana and Margalef. Weather was colder than expected but OK for climbing. Borna was mainly climb on sight and in relaxed mode. He was climbed 8b, 8a+, couple of 8a graded routes and several 7c routes on sight ( see above ). After Spain he was take a two weeks of rest, with short break for visiting Misja pec where he was climbed Sonce v oceh 8a+ and Hobit 7c on sight.
Now he was start with hard training indoor as preparation for the new season.
Dobro došli na blog penjačke obitelji Čujić / Welcome to the blog of the climbing family Čujić