12. 09. 2010.

Francuska 2010

12.09. Malo sa zakašnjenjem pišem o našem putovanju ovog ljeta. Izabrali smo jug Francuske kao destinaciju - koljevku sportskog penjanja. Na put smo krenuli s familijom Pečenec. Kako su klinci "pilali" da žele pravi bouldering najprije smo se zaustavili u odličnom bolder penjalištu Varazze kod Genove gdje su klinci penjali bouldere do težine Fb 6b. Zatim smo napravili kratku stanku u odličnom penjalištu Castelbianco nedaleko Finalea .
Prva francuska destinacija bilo je penjalište Chateauvert. Izvrstn ambijent, odlični smjerovi i čvrste ocjene . Odličan kamp , mir , prava idila...
No konačna i finalna destinacija bio je kanjon rijeke Tarn za kojeg kažu da je najbolje penjalište juga Francuske. Na putu do Tarna zaustavili smo se na rijeci Ardeche gdje smo penjali u penjalištu Chassezac. Tu su klinci još jedan dan bolderirali na odličnim parkurima. To su zapravo sektori sa označenim bolderima , gdje u nizu jedan za drugim penješ boldere sličnih teškoća i na kraju ispenješ cijeli jedan "smjer". Klinci su uspjeli ispenjati nekoliko parkura od kojih najteži nosi skupnu ocjenu D+.
Tu smo se zadržali dva dana i pravac Tarn. Predivan kanjon , odlična kvaliteta stijene a smjerovi fantastični. Vrlo pogodno za penjanje na pogled. Jedino treba paziti na dužinu užeta obzirom da su neki smjerovi dugi i po 40-50m. Sektora ima vrlo mnogo , pristup nije kompliciran. U blizini je rijeka u kojoj se može osvježiti a mi smo si priuštili i turu kajakom.
Usput smo obišli i neka interesantna mjesta poput znamenitog vijadukta Millau te templarskih dvoraca. Sve u svemu - vrhunsko putovanje.
Varazze
Chassezac

Chateauvert Tarn


Nema komentara:

Dobro došli na blog penjačke obitelji Čujić / Welcome to the blog of the climbing family Čujić